Lilla Baren

Boka bord! Klicka här

Riche

Löjromsdagar; 20-23 september

Riches löjromsdagar med inspiration från Jämtland, nu med gästspelskockar.

I år börjar våra löjromsdagar den 20e september, och sen pågår de fram till den 23e. 

Här nedan är de som hjälper oss att göra våra dagar med löjrom lite bättre;

Håkan Thor
är Stockholmare som för tre år sedan flyttade upp till Åre. Han arbetade länge på Edsbacka krog som köksmästare och var med om att få både första och andra stjärnan. Sista åren i Stockholm var han med och starta restaurang Proviant på Östermalm.Håkan är en dem kockar jag respekterar mest. Han står för rena och enkla smaker och har med sitt sett att laga mat överlevt varenda trend som kommer och går. Han är mycket klassisk i stilen och sätter alltid råvaran högst. Håkan fick Bengt Wedholms stipendium 2010.

Anders Lundberg
är en riktig Jämtlänning och har jobbat länge som kock. Han var med på Eric Lallerstedts båt i begynnelsen. Han drev Marmite i Åre och var en av grundarna till Villa Tottebo i Åre. Numera är han delägare i Fjällbete och är i startgroparna med att få igång ett eget charkuteri för Fjällbete.Riche kommer att tillsammans med Håkan och Anders skapa en meny utefter råvaror från Jämtland. Vi kommer att ställa Kalixlöjrom i fokus.

Siklöja
Vår stående gästspelare är löjrommen från Kalix.
Siklöjan (Coregonus albula) är en fisk i familjen laxfiskar. I Siljan finns en mindre variant av siklöjan som på dalmål kallas för blikta. I Vänern kallas den sil. Fiskas också i sjön Visten utanför Deje med not och där kallas den ”sekling”. Den löjrom som Riche använder kommer från Kalix, Från Haparanda norra skärgård till strax söder om Piteå skapar det enorma färskvattenflödet från Norrlandsälvarna världens största bräckvattenskärgård. Det rena bräckvattnets låga salthalt, gynnsamma bottenförhållanden och rätt vattentemperatur, gör norra Bottenvikskusten till en unik växtplats för siklöjan med den åtråvärda Kalixlöjrommen. Bara här lever de särskilda växter och organismer som utgör siklöjans basföda och ger löjrommen dess unika smak. De flesta gastronomiska bedömare anser att Kalixlöjrom har en enastående smak och färg. Men även rent vetenskapligt är Kalixlöjrom unik och innehåller exempelvis mer och andra mineraler än löjrom som utvinns på annat håll.

Några råvaror som vi kommer att använda är: Öring eller röding från kalla sjöar i Jämtland. (Anders bror fiskar) Ostar från gårdsmejerier utvalda av Håkan och Anders. Ripa, Ren, Älg, Lamm från fjällbete, hjortron, Lingon. Förmodligen tar vi ädla detaljer från vilt, och gör någon god korv på fjällbetande lamm.
Det blir fyra förrätter med inspiration från Jämtland med löjrom och fyra varmrätter Jämtland med löjrom och fyra desserter med inspiration från Jämtland. Sedan kommer vi även att ha valda delar ur vår ordinarie meny, självklart även den proppad med löjrom.

Torsdag 20/09 - Söndag 23/09
Var Hela Riche
Vad Mat

Tillbaka till kalendariumet